27 november 2007

Sporthal IJburgcollege

Sinds oktober zijn er gesprekken met de diverse sportpartijen in IJburg om te kijken welke mogelijkheden er zijn om in de winter gebruik te kunnen maken van de nieuw te bouwen sporthal. Na een eerste oriëntatie met de Gymdocent van het IJburg College, zijn er afspraken gemaakt om een sportraadje op te zetten bestaand uit leerlingen van het IJburg College, die op IJburg wonen en jongeren uit IJburg die niet daar op school zitten.

Na de oplevering van de Sporthal kunnen de jongeren elke dinsdag van 18:00 tot 22:00 uur gebruik maken van de sporthal.

Er liggen nu een aantal plannen om jongeren te laten sporten en kennis te laten maken met andere sporten.

Het is nu wachten op de oplevering van de Sporthal…. Vooralsnog

opleveringsdatum 1 december 2007

26 november 2007

Hoe nu verder?

Verslaag over afsluiting Chill-ROOM project.

Hoe wil stadsdeel Zeeburg verder met jeugdbeleid op IJburg?


Recente geschiedenis

In maart 2007 werden ondergetekenden door bureau Welschen e.a. gevraagd iets te doen aan de overlast door jongeren bij de voetbalkooi bij de Olympus school. Vóór die tijd was er ook wel iets gebeurd, maar van jongeren hoorden we daar niets over. De resultaten van onze eerste contacten in maart en april, hebben we al meerdere malen in nieuwsbrieven e.d. bekend gemaakt; dat waren een 5 mei voetbal toernooi, een partijtje kooivoetbal tegen de Alliantie én een overleg bij de kooi met de Wethouder Jeugd, Fatima Elatik. Bij dat gesprek was ook een manager van de Alliantie aanwezig; hij wilde prob
eren andere woningbouwcorporaties van IJburg zover te krijgen dat ze met hem zouden investeren in jeugd. Zijn harde eis was: de overheid moet voorop gaan, zíj is verantwoordelijk voor jeugdbeleid.

Chill-ROOM

In juni brachten we een aantal jongeren in contact met Het Blauwe Huis, waar een begin gemaakt zou worden met het kunstproject: Pump Up The Blue. Men wilde graag jongeren mee laten doen in dat project, waarbij Het Blauwe Huis in de steigers werd gezet om in en vanuit die steigers allerlei activiteiten te ontplooien. In overleg tussen Blauwe Huis kunstenaar Ingrid Meus en jongeren werd het plan voor een Chill-ROOM geboren; een plekkie van 3 bij 3 meter waar men elkaar kon ontmoeten om te werken aan een jongerenplek op IJburg, maar natuurlijk ook om Playstation spelen of een muziekje lui
steren. In juli werd ie geopend.

In de tussentijd probeerden wij samen met Het Blauwe Huis verder te gaan met activiteiten organiseren. We wilden iets gaan doen met en voor ouders, toen we merkten dat vooral moeders zeer geïnteresseerd waren in wat er wel en niet gebeurde. We wilden buiten activiteiten gaan doen, want het was zomer. En na de zomer zijn we contacten gaan leggen op het gebied van sport, met het IJburg college en bijvoorbeeld ook met een belangrijk iemand als de buurtregisseur. Een poging om geld bij het jongerenfonds Pekoenja los te peuteren liep helaas spaak en ook de plannen om bij het stadsdeel een en ander te scoren verliepen langzaam. Een aantal jongeren heeft nog een leuke ervaring én bijverdienste gehad door mee te werken aan een ander kunstproject van Het Blauwe Huis: het Autohotel, er is regelmatig gefilmd, er is gewerkt aan een overzicht van lege bedrijfsruimtes en er is inmiddels een presentatie in de stadsdeelraad gehouden. Op 15 november voerden drie jongeren en een moeder een gesprek met wethouder Elatik in het stadsdeel kantoor over de toekomst. Mevrouw Elatik luisterde naar de wensen en ideeën en legde nogmaals uit wat zij verstaat onder een productiehuis.


Op 1 december is het over met het kunstproject van Het Blauwe Huis: de steigers verdwijnen en daarmee komt er ook meteen een einde aan de Chill-ROOM, omdat die een onderdeel was van dat kunstproject. Met een zelf georga
niseerd feestje en een optreden van de band van stagiair Clarence wordt op zaterdagmiddag 1 december de Chill-ROOM uitgeluid.

Productiehuis

Het stadsdeel zet de lijn van ‘zelf dingen doen’ voort onder de naam: Productiehuis. De Alliantie en anderen zijn aan het zoeken naar een ruimte, en de financiering daarvoor, waar jongeren aan de slag kunnen om hun eigen wensen te organiseren. Men kan er uitwisselingen met andere jongeren in binnen- of buitenland organiseren, sporttoernooien voorbereiden, schoolprojecten uitvoeren of ook ergens een ontspanningsactiviteit organiseren bijvoorbeeld.

Samenwerking op alle fronten

Het is duidelijk dat het nog enkele jaren gaat duren voordat er een vrije tijd centrum is voor IJburg, daar zit dus nog een bottleneck , maar daarnaast is Zeeburg net als heel Amsterdam zwaar op de lijn van: zélf doen. Dat is het (WMO) beleid voor volwassenen, dat geldt voor kinderen en dat gebeurt dus ook voor jongeren.
Daarom besteden we ook veel aandacht aan het leggen van goede relaties met sport en spel Zeeburg bijvoorbeeld omdat zij straks de nieuwe sporthal beheren, waarin ook tijd voor jongeren is gereserveerd en met het IJburg College, waarin van alles mogelijk is.

Medewerkers gezocht

Over heel IJburg gaan we jongeren zoeken, die een rol willen spelen in het organiseren en opbouwen van dat productiehuis en hopelijk kunnen we daarna snel aan de slag met allerlei activiteiten.



Jan Heunen en Richard Yeboah






10 november 2007

Bewoners over de Chill-ROOM







De aankondiging van de komst van de Chill-ROOM bij Het Blauwe Huis leverde veel commotie op in Blok 35, waarna een serie debatten en meer persoonlijke gesprekken volgden. Na 5 maanden ging Ingrid met een aantal jongeren huis aan huis langs om te vragen hoe men er over de Chill-ROOM dacht.

Vraag 1 - Was u huiverig / ongerust toen bekend werd dat de Chill-ROOM zou komen?

1 - Ongerust.
2 - Heel huiverig.

3 - Wat is de Chill-ROOM?

4 - Niet ongerust.
5 - Nee, het juist goed dat er iets voor de jongeren gedaan wordt.

6 - Ik was erg ongerust.

7 - Helemaal niet ongerust.

8 - Nee niet echt.

Vraag 2 - Nu 5 maanden later, heeft u last van de Chill-ROOM?

1 - Niet echt last van.
2 - Geen last, maar zo'n Chill-ROOM hoeft niet van mij. Waarom moeten de jongeren een hangplek krijgen? Wij zochten vroeger ook onze eigen plek.

3 - In ieder geval geen enkele last. Ik heb geen bezwaar. Ik vind het juist een goed initiatief.

4 - Toevallig gister. Toen liep er een hele horde omhoog in de steigers. Maar goed, geen last. Die mensen hebben ook hun plek nodig.

5 - Ach hier en daar wat rotzooi, maar verder merk ik nooit wat van de Chill-ROOM zelf. Ik vind dat we het jongerenprobleem veel te groot maken. We zoeken te veel problemen die er niet zijn.
6 - Ik ben nog steeds ongerust. Ik voel me niet veilig en al helemaal niet als ik de buitendeur op een kier laat staan.

7 - Naja, soms hoor je een geluid en dan hoop je dat het niet te lang door blijft gaan. Ik werk thuis vandaar. Maar ik vind het een geslaagd en erg leuk project.

8 - Tja ach, wat brommertjes die herrie maken. Verder zeker geen last. Ik hoop dat de jongens het naar hun zin hebben.